Lina Lilja - Love, Sex and Life

Direktlänk till inlägg 20 januari 2009

Sex nr. 3

Av Lina Lilja - 20 januari 2009 17:03

Har ju lovat i flera dagar nu ett Sex nr. 3 och här kommer det. Hade lite svårt att bestämma mig för vad jag ska skriva om, området är ju så stort, men det landade på Könssjukdomar och Preventivmedel. Tråkiga saker, I know, men ack så viktigt.


Det finns många olika könssjukdomar och sexuellt överförbara virus. Det bästa, och vanligaste, sättet att skydda dig är att använda kondom, men det finns också några alternativ till kondom. Har du sex tjej-tjej går det att använda Femidom eller Slicklapp.


Om Femidom, kopierat från http://www.umo.se

En femidom är en liten påse av tunn plast eller gummi med en ring eller platta i botten och en stor ring längst fram. Femidomen kan sättas in i slidan eller rumpan. Ringen eller plattan i botten, som förs in i slidan eller rumpan, håller femidomen på plats. Den stora ringen ska sitta utanför slidmynningen eller analöppningen och hindrar både från att femidomen åker in och skyddar några av underlivets yttre delar, eller tunn hud utanför analöppningen. Om man använder femidomen i rumpan kan man välja om man vill ha kvar den inre ringen eller plattan, så att den sitter kvar bättre, eller ta bort den och använda femidomen som en stor kondom.


Om Slicklapp kopierat från http://www.umo.se

En slicklapp är en gummiduk som kan användas som skydd om man har munsex, till exempel om man vill slicka en tjej eller någons analöppning. Slicklappar går att köpa på Internet och i sexbutiker, men kan vara svåra att få tag på.

För att göra en egen slicklapp kan man klippa upp en kondom. Det är enklare att använda en kondom som inte är behandlad med glidmedel. Innan man rullar ut kondomen klipper man först av toppen och gör sen ett klipp genom hålet ut mot sidan. Har man gjort det rätt blir det en fyrkantig lapp när man rullar ut den. En nackdel med en slicklapp gjord av en kondom är att den är liten och därför lite svårare att använda.


Så, vad händer om man inte skyddar sig?

Jo, risken finns att du kan få en könssjukdom. Det finns många olika könssjukdomar, och även sexuellt överförbara virus. De flesta virus kan man vaccinera sig emot, men inte mot könssjukdomar. Exempel på könssjukdomar, och fakta om dessa, kommer nedan. Info tagen ifrån http://www.umo.se och http://www.vardguiden.se


Gonorré:

Gonorré är en könssjukdom som smittar vid sex utan kondom. Sjukdomen orsakas av bakterier som finns i urinrör och slida, ibland även i ändtarm och svalg. De vanligaste besvären är flytningar och att det svider när du kissar.  Om du blir smittad är du enligt lag skyldig att genast söka vård samt genomgå undersökning och behandling. Antibiotika är den vanliga behandlingen av gonorré.  Kondylom:

Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna. Det är ett virus som ger vårtor på och runt könsorganen på både tjejer och killar. Viruset tillhör samma virusgrupp, humant papillomvirus, som kan ge vårtor på bland annat fötterna och händerna.

Kondylom smittar när man har sex. Inte bara när man har samlag, utan också om man har smeksex och kommer i kontakt med vårtorna. Det kan smitta vid munsex, men det är ovanligt att man får kondylom i munnen.


Herpes i underlivet:

Herpes i underlivet, eller genital herpes som det också heter, är en könssjukdom som kan ge små blåsor och sår på eller runt könsorganen. Herpes beror på ett virus som är både ofarligt och väldigt vanligt. Har man väl fått viruset försvinner det inte utan finns kvar i kroppen hela livet. Men så länge man inte har några symtom märker man inte av det. Många vet inte ens om att de har herpesviruset i kroppen eftersom de aldrig får några utbrott.


Klamydia:

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen som är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Klamydia behandlas med antibiotika. Du kan vara smittad utan att veta om det. Sveda när du kissar är vanligaste besväret. Utan behandling kan infektionen leda till att du inte kan få barn.

Klamydia smittar vid vaginalt, oralt och analt sex utan kondom. Sjukdomen orsakas av bakterier som finns i urinrör och slida, ibland även i ändtarm och i sällsynta fall svalg.


HIV/AIDS: (Extra viktigt om du är man och har sex med män)

Hiv är en förkortning för humant immunbristvirus. Det är ett virus som bryter ner vissa av de vita blodkroppar som ingår i kroppens immunförsvar. Om man inte får någon behandling kan immunförsvaret bli så dåligt att man får flera olika följdsjukdomar. Det är de sjukdomarna som med ett gemensamt namn kallas för aids.
Under de senaste åren har antalet personer som smittats med hiv ökat.

Hiv smittar via blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk. Om man har oskyddat sex är risken störst att bli smittad om man får sperma i slidan eller analen. Det kan också smitta när man har munsex framför allt om man får sperma i munnen.

Hiv kan även smitta via blod, till exempel om man delar sprutor. Om man ligger på sjukhus och får blod är det ingen risk att man blir smittad eftersom allt blod som används i vården testas först.

Hiv smittar inte genom kramar, pussar eller kyssar.


Det finns många fler könssjukdomar och väldigt mycket mer fakta om dessa. Har du haft oskyddat sex och är orolig, läs runt lite på internet om fakta om olika könssjukdomar. Känner du igen symptom? Vänd dig direkt till en läkare eller ungdomsmottagningen.


Innan du och din partner ska ha oskyddat sex är det bra om ni kollar er för olika könssjukdomar först.


Ha underbart och säkert sex!


Puss o Kram

Lina Lilja

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina Lilja - 12 mars 2010 09:32

Hejsan allihopa! Var ett tag sedan nu, och tyvärr så blir det här inget roligt inlägg för de flesta, i alla fall vad jag tror. Har en bra och en dålig nyhet, fast för vissa så kanske det blir två dåliga eller två bra eller jag vet inte vad. Men såhär...

Av Lina Lilja - 27 februari 2010 22:07

Ledsen, ledsen, väldigt ledsen för att jag inte skrivit på typ evigheter, men min vecka har verkligen varit påfrestande! Fullproppad, sena kvällar, och dessutom psykiskt påfrestande. Men nu är den över och jag har S P O R T L O V !!!   Den ska ti...

Av Lina Lilja - 20 februari 2010 22:04

Screw SVT, hata Melodifestivalen. Nu har det värstaste värsta hänt... Resultatet i dagens delfinal gjorde så att Alcazar kom till Andra Chansen, vilket visst är lite surt, men de är vidare i alla fall och kan fortfarande komma till Final. Grejen är b...

Av Lina Lilja - 19 februari 2010 20:11

Ja, det är många som undrar vart jag håller hus.. Sanningen är (vänta nu, jag ska släppa en riktigt bomb!)... Djuuuuuuuuuuuuuupt andetag! Jag tror jag är redo nu;               DYGNET HAR BARA 24 TIMMAR!!!!   Chockande, jag vet. O...

Av Lina Lilja - 13 februari 2010 22:02

Jahapp, då var ytterligare en delfinal i årets upplaga av melodifestivalen förbi och över. Jag var som sagt på genrepet vilket var roligt, men ändå inte superkul. Artisterna såg ut ungefär som om de precis klivit upp ur sängen (osminkade och håret va...

Presentation

Omröstning

Kommer ni att följa med mig till nästa blogg?
 Absolut!
 Aldrig!
 Vet inte

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards