Lina Lilja - Love, Sex and Life

Direktlänk till inlägg 29 mars 2009

Ätstörningar

Av Lina Lilja - 29 mars 2009 17:52

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge... Misstänker att de flesta hellre vill läsa sexinlägget än ätstörningarsinlägget, och just därför ska jag börja skriva om ätstörningar.


Anledningarna till varför jag skriver det här inlägget är många, men jag känner många som har/har haft ätstörningar, och jag har också varit på väg ner i träsket. Anledningen till varför jag skriver inlägget just idag, är för att jag har hört många oroande saker senaste tiden....


Först kanske vi ska ta lite fakta om och omkring olika ätstörningar;


Ätstörningarna ökar och allt fler drabbas. 
Det är främst kvinnor som drabbas, men män med ätstörningar uppmärksammas allt mer. Mörkertalet bland män är förmodligen stort, särskilt när det gäller de mer atypiska formerna av ätstörningar som t ex ortorexi, "nyttighetsätstörning". 


Anorexia nervosa drabbar främst flickor och unga kvinnor. Sjukdomen är känd inom medicinen sedan 1600-talet. Den som är drabbad känner sig ofta tjock, fastän hon väger för lite. Tanken på att gå upp i vikt gör henne livrädd. Att äta vanlig mat ger ångest. Trots detta tänker anorektikern hela tiden på mat. Hela livet kretsar kring mat, ångest och rädslan för att gå upp i vikt. Anorexisjukdomen går i de flesta fall över men förloppet kan ibland bli långdraget. Utan behandling leder sjukdomen i en del fall till döden pga svält eller självmord.

Bulimia nervosa, hetsätning, är närbesläktat med anorexia. Hetsätning har blivit ett vanligt problem hos många kvinnor. Den som lider av hetsätning vräker tvångsmässigt i sig stora mängder mat för att sedan ofta kräkas upp den. Andra sätt att kompensera för hetsätningen är att fasta, motionera, laxera eller hålla en extrem bantningsdiet. Även hetsätaren är livrädd för att gå upp i vikt och känner sig tjock, oavsett om hon är det eller inte. Då de flesta hetsätare är normalviktiga syns det inte på utsidan att någon lider av bulimi. Tillståndet medför ofta ett stort lidande och kan leda till svåra komplikationer i form av depression, självmord och social isolering.

Binge eating disorder (BED), eller hetsätningsstörning som det kallas på svenska, är närbesläktat med bulimia nervosa. Vid BED kompenserar inte den drabbade för hetsätningen genom att kräkas, laxera eller hålla en extrem bantningsdiet. Följden blir nästan alltid att den drabbade blir överviktig. Uppemot 30% av alla svårt överviktiga lider av BED.

Ätstörning UNS kallas de lindrigare varianterna av ätstörning där olika kompensationsmetoder som kräkning, laxering, vätskedrivande medicin eller fasta och intensiv motion används för att banta. Bantningen går dock inte så långt att man får en riktig anorexia nervosa. Man har inte heller överätningsattacker i form av helt okontrollerad hetsätning. Denna typ av ätstörning kallas ibland i media för "anorexia light" och är ibland början på en svårare ätstörning, ibland slutfasen av en lång tids sjukdom.

Hur vanligt är det med ätstörningar?
Bland yngre tonåringar är anorexia nervosa den vanligaste ätstörningen och förekommer hos c:a 1%. Hos äldre tonåringar och kvinnor mellan 20 och 40 är hetsätningsproblem vanligast. Den svåraste formen av hetsätning, bulimia nervosa, drabbar c:a 1-2% av alla kvinnor i åldrarna 18-30 år. En något lindrigare variant är hetsätningsstörning, som drabbar ytterligare c:a 2%.

Sammanlagt drabbas c:a 4-5% av alla kvinnor någon gång av en allvarlig ätstörning. Om man även räknar med lindrigare ätstörningar, som "anorexia light", blir siffran kanske dubbelt så hög.Det här är de vanligaste ätstörningarna, men det finns många fler, som t.ex "Idrottsanorexi".


De vanligaste orsakerna till att någon får en ätsörning är dåligt självförtroende, depression, och ett resultat på mobbing eller negativa kommentarer omkring vikt eller utseende.


Ni som hänger med lite i bloggvärlden vet säkert redan att Blondinbella är involverad i något Ätstörningsarbete. Riktigt vad det går ut på vet jag ärligt talat inte, men det är något samarbete där de försöker få folk att aldrig hamna i träsket, eller där de uppmuntrar folk att ta sig ur träsket. I sina inlägg har blondinbella upprepande gånger sagt att "det handlar om ett val". Att man väljer att få ätstörningar.


Detta är fel. Ingen väljer att bli sjuk. Säger man samma sak om en cancerpatient? "Du gjorde ett val att få cancer!" Inte riktigt va? Det finns ingen som väljer att bli sjuk, oavsett om det handlar om magsjuka, cancer, depression eller ätstörningar, MAN VÄLJER DET INTE!!!


Härom dagen berättade en kompis, 9 år gammal, för mig att hon gått ner 5 kilo. Hon sa det stolt med ett leende på läpparna och jag fick panik på en gång. Människan är 9 år, hon ska över huvud taget inte veta om vad banta är för något! Dessutom är hon redan ganska smal och hon behöver absolut inte gå ner några kilon!


Sådana här saker oroar mig. Jag har även fått höra liknande saker från kompisar i åldern 15-22, men även om det oroar mig nå grymt, så är inte det riktigt samma sak. I den åldern stöter man på folk med ätstörningar överallt, och det är den vanligaste åldern för ätstörningar, men 9 år!!! Det är sjukt!


Snälla vänner. Om ni vet någon som har ätstörningar, tvinga då honom/henne till ungdomsmottagningen eller liknande, eller få den att berätta för en vuxen den litar på. Se till så att personen i fråga blir frisk och säg aldrig, ALDRIG att den blivit smal/tjock/snygg eller liknande på senaste tiden. (Naturligtvis får du säga att personen är snygg, det är inte så jag menar, men ni behöver inte kommentera att den blivit sååå mycket snyggare utan de där kilorna...)


Nä, hjälp era kompisar, och hjälp samhället.


Puss o Kram
Lina Lilja

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina Lilja - 12 mars 2010 09:32

Hejsan allihopa! Var ett tag sedan nu, och tyvärr så blir det här inget roligt inlägg för de flesta, i alla fall vad jag tror. Har en bra och en dålig nyhet, fast för vissa så kanske det blir två dåliga eller två bra eller jag vet inte vad. Men såhär...

Av Lina Lilja - 27 februari 2010 22:07

Ledsen, ledsen, väldigt ledsen för att jag inte skrivit på typ evigheter, men min vecka har verkligen varit påfrestande! Fullproppad, sena kvällar, och dessutom psykiskt påfrestande. Men nu är den över och jag har S P O R T L O V !!!   Den ska ti...

Av Lina Lilja - 20 februari 2010 22:04

Screw SVT, hata Melodifestivalen. Nu har det värstaste värsta hänt... Resultatet i dagens delfinal gjorde så att Alcazar kom till Andra Chansen, vilket visst är lite surt, men de är vidare i alla fall och kan fortfarande komma till Final. Grejen är b...

Av Lina Lilja - 19 februari 2010 20:11

Ja, det är många som undrar vart jag håller hus.. Sanningen är (vänta nu, jag ska släppa en riktigt bomb!)... Djuuuuuuuuuuuuuupt andetag! Jag tror jag är redo nu;               DYGNET HAR BARA 24 TIMMAR!!!!   Chockande, jag vet. O...

Av Lina Lilja - 13 februari 2010 22:02

Jahapp, då var ytterligare en delfinal i årets upplaga av melodifestivalen förbi och över. Jag var som sagt på genrepet vilket var roligt, men ändå inte superkul. Artisterna såg ut ungefär som om de precis klivit upp ur sängen (osminkade och håret va...

Presentation

Omröstning

Kommer ni att följa med mig till nästa blogg?
 Absolut!
 Aldrig!
 Vet inte

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Följ bloggen

Följ Lina Lilja - Love, Sex and Life med Blogkeen
Följ Lina Lilja - Love, Sex and Life med Bloglovin'

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se